L'any 2024 vam iniciar el projecte "Càritas Infantil", el qual és una iniciativa de Caritas Parroquial amb la finalitat de detectar situacions de vulnerabilitat i implementar estratègies per millorar la qualitat de vida de les famílies amb petita infància.
Objecte social de l’entitat:
Principals línies d’actuació:
El projecte s’emmarca en una situació econòmica i social complexa, on la crisi recent i els efectes de la pandèmia han augmentat les desigualtats i la vulnerabilitat de certs col·lectius. En un entorn en el qual la població de Cerdanyola del Vallès mostra una tendència a la baixa en la renovació demogràfica, la intervenció en petita infància esdevé clau.
Context sociodemoscòpic (Font: IdEsCat)
El conjunt de la població catalana, a data d’1 de novembre de 2024, consta de 8.005.784 habitants, tenint un increment de 3,43% en relació amb l’any anterior. Del conjunt català, Barcelona conté un 73,46% de la població, que és l’àrea en la qual es troba el municipi de Cerdanyola del Vallès.
Poblacionalment, en 2022, Cerdanyola gaudia d’un nombre estable habitual d’habitants, amb una tendència a la baixa.
Pel que fa a l’àmbit de la infància i adolescència, la població gaudeix de 7.479 persones El nombre contrasta amb el de naixement dels anys 2020-2024 (0-3 anys), que pugen a un total acumulat de 1.018 habitants que componen la franja de «petita infància» de Cerdanyola, nascuts aquí.
Pel que fa al creixement poblacional, mantenim les dades de 2021, amb la tendència al relleu demogràfic amb altres realitats sociològiques, ja que autòctonament no tenim suficient força de renovació: -2,40 º/oo habitants. Endemés, la piràmide poblacional de Cerdanyola continua pivotant sobre la població adulta en edat laboral, tenint cada cop menys base (infància i primera joventut), i ampliant-se en la tercera edat (65-84 anys). No podem precisar més degut a que Idescat encara no ha actualitzat les dades estadístiques i demoscòpiques de Cerdanyola l'any 2024.
Àmbit geogràfic
Ja han passat dotze anys des de que la gran recessió del 2008 va afectar al territori Espanyol, produint una davallada del PIB del 9,2% en el període 2008-2012. Enmig d’una Catalunya encara en procés de recuperació d’una crisis que va intensificar les desigualtats socials, ha arribat a Europa una crisis extremadament més atroç i incerta, que afecta amb més voracitat a curt termini a la població més vulnerable. Una població que, sense capacitat d’estalvi, i encara en procés de recuperació de l’anterior crisis, es veu greument afectada per la recessió que porta amb si la pandèmia Sars-CoV-2. Les conseqüències econòmiques de la crisi generada per la Sars-CoV-2 plantegen un escenari econòmic i social que ha comportat restriccions a la mobilitat, caiguda del consum i limitacions al desenvolupament d’activitats no essencials han suposat la pèrdua de milers de llocs de treball a l'Estat que requereixen polítiques socials actives i decidides per no deixar a ningú endarrere. En aquest marc d’ajudes socials, Càritas del Roser, amb el projecte «CR. Càritas Infantil 2024», ha sostingut la seva tasca, col·laborant decididament en les mesures de suport social a través de l’ajuda humana i material a famílies amb petita infància vulnerable, col·lectiu que considerem molt sensible a la situació actual (0-2 anys). Igualment, hem crescut en la consciència sobre la importància de pal·liar la incipient escletxa socioeconòmica que pot generar la situació post-pandèmia, preveient un agreujament de la situació personal, familiar i laboral de les famílies i de l’entorn.
Caritas Parroquial de la Mare de Déu del Roser va avaluar, a finals del 2019, els dos grans projectes en l’àmbit social: Caritas Infantil i Taller Solidari de la Gent Gran. Les grans línies que es van dibuixar van ser:
Caritas Parroquial no només va mantenir el projecte, actualitzant-ne les dades amb el títol «Càritas Infantil 2024», i va generar l’interès d’implementar un estudi local de les necessitats relatives a la petita infància vulnerable. D’aquesta manera, en un lapse mig de temps, es podria avaluar de manera més exacta els objectius de mitja-llarga durada que l’entitat Parròquia Mare de Déu del Roser vol dur a terme.
Pel que fa la datació, el projecte Càritas Infantil 2024 ha tingut una durada anyal, és a dir, abraça des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de l’any 2024, el qual habitualment distribuïm per trimestres naturals.
Pel que fa al nombre de participants, el projecte «Càritas Infantil 2024» l’han desenvolupat un total 16 membres, que participen de manera voluntària, sense ànim de lucre:
Pel que fa a les famílies usuàries, enguany el projecte «Càritas Infantil 2024», ha pogut arribar a 45 famílies, derivades pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
Les activitats realitzades han estat bàsicament tres:
Tals activitats s’han realitzat amb una periodicitat variable:
Pel que fa als objectius assolits, el projecte «Càritas Infantil 2024» pretenia un objectiu general que es va desenvolupar en un objectiu específic. Per la seva pròpia naturalesa, el projecte intervé en un àmbit que demana una continuïtat en el temps, ja que la situació de vulnerabilitat en petita infància a Cerdanyola no ha desaparegut, si bé pot anar evolucionant en alguns aspectes específics.
L’objectiu general pretenia la promoció i garantir actuacions per tal que les unitats familiars amb petita infància en situació de vulnerabilitat puguin rebre recursos bàsics. Per tal de poder-ho concretar de manera efectiva, vàrem traduir-lo en un objectiu específic, tal com hem assenyalat suara, oferint suport amb recursos alimentaris i higiènics a les unitats familiars, derivades per Serveis Socials de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, que experimenten la situació de vulnerabilitat en petita infància.
L’avaluació interna que l’equip del projecte «Càritas Infantil 2024» ha generat ha tingut un resultat positiu pel que fa a l’assoliment dels objectius que s’havia plantejat. També la col·laboració de l’Ajuntament amb la concessió de la subvenció econòmica ha estat motiu d’enfortir i consolidar més encara aquesta iniciativa, bo i millorant qualitativament alguns aspectes del projecte, de manera que ens ha empès a mantenir aquesta línia de treball en anys successius: